Moje nákupné zoznamy 0 Košík
HORNBACH Bratislava - Ružinov Otváracia doba
Galvaniho 9
821 04 Bratislava - Ružinov

servis-bratislavaruzinov@hornbach.com
+421 248 709 - 000
po - pi: 7:00 - 21:00 hod.
so - ne: 8:00 - 21:00 hod.
24. 12. 2024 7:00 - 11:30 hod.
25. 12. 2024 zatvorené
26. 12. 2024 zatvorené
Túto informáciu ste si vytlačili dňa 13. 12. 2024 o 22:40. Upozorňujeme, že ceny na svetových trhoch a krátkodobé reakcie môžu ceny kedykoľvek zmeniť a tak sa môžu líšiť od cien vo Vašom výtlačku. Ďakujeme za pochopenie.

Aby bola úroda hojná a bylinkové záhony pestré a zdravé, mali by ste najprv všetko naplánovať.

  • Aký priestor máte k dispozícii?
  • Koľko semienok a rastlín budete potrebovať?
  • Budete mať bylinky v kvetináči, v hrantíku, na záhone alebo v skleníku?
  • Zmestí sa vám na terasu hoc aj vysoký záhon?

Najskôr si rozmyslite, kde na záhrade alebo na balkóne majú bylinky rásť. Majte na pamäti, že bylinky majú rôzne potreby, čo sa týka množstva svetla a vlastností pôdy. Ideálne miesto pre pestovanie byliniek je čiastočne na slnku a čiastočne v tieni. Pokiaľ nemáte možnosť vysádzať bylinky von, nie je dôvod k smútku. Niektoré druhy byliniek možno pestovať aj v byte. Vhodné na to sú subtropické bylinky, ako je napríklad bazalka, koriander, zázvor alebo aloe.

Tipy, jak pěstovat na balkóně

Kuchynské bylinky sú veľmi rozmanité a ku každému jedlu existujú vhodné chute, ktoré rozvoňajú pečienku, rybu alebo zeleninu. Po ruke je dobré mať petržlen, pažítku, kôpor, kapucínky alebo ligurček.

Stredomorské bylinky patria v slovenských kuchyniach k stáliciam. Bez bazalky si šalát caprese predstaviť nedokážeme a tymián s rozmarínom nesmú chýbať pri zemiakoch alebo mäse. Bylinky sa používajú aj pri pečení. Skúste niekedy do jablkového koláča pridať levanduľu alebo do šalátu santolinu.

Exotické bylinky sú na experimentovanie v kuchyni to pravé orechové. Ak radi skúšate jedlá z najrôznejších kútov našej planéty, potom sú exotické bylinky u vás v kuchyni ako doma. K najznámejším patrí saturejka africká a koriander. Menej známe sú denivka a ženšen.

Že je mäta pieporná nuda? Tak to ste si ešte asi nikdy neuvarili jej čerstvé lístky a potom tento čaj nedochutili citrónom alebo inými plodmi. A v lete je studený mätový čaj proste hit. Je ale rozdiel, či potrebujete mätu do čaju alebo do Mojita. Vyberte si teda tú správnu odrodu.

Ako pestovať bylinky

Rozmyslite si, aké bylinky by ste chceli pestovať. Hlavnú úlohu hrá predovšetkým chuť. Súčasne by ste si ale mali rozmyslieť, či máte pre tieto druhy byliniek ideálnu pôdu a množstvo slnka. Na otázku ohľadom správneho miesta vám odpovedia samotné rastliny, pretože ich listy vám prezradia, koľko slnka vyžadujú.

Malé, šedé a tvrdé listy znášajú veľa slnka a horúčavy. Veľké mäsité listy majú radšej vlhký polotieň. Potom už takmer nezáleží, či bylinky vysadíte alebo zasejete semienka. Obe varianty je nutné robiť s láskou a starostlivo.

Niektoré bylinky, ako je bazalka a koriander, patria medzi jednoročné. Každý rok je teda nutné zasadiť ich znovu. Tak, teraz už máte vybrané a môžete sa pustiť do výsadby alebo výsevu. Ale pozor, ešte jednu vec je nutné premyslieť. Nie všetky druhy byliniek sa totiž majú rady vedľa seba na rovnakom záhone alebo v kvetináči.

Ktoré bylinky sa navzájom dobre znášajú?
  • Trebuľka, majorán, kôpor a pažítka majú rady spoločnosť harmančeka
  • Rozmarín, tymián a ďalšie stredomorské bylinky
  • Šalvia a oregano
  • Medovka si rozumie takmer so všetkými druhmi a podporuje ich rast.
  • Petržlenová vňať, pažítka a kôpor
A ktoré sa navzájom vôbec nemusia?
  • Medovka a bazalka
  • Koriander a fenikel
  • Harmanček a mäta pieporná
  • Tymián a majorán
Samotári
  • Ligurček, palina a levanduľa sa s iným druhmi síce znášajú dobre, ale zato potrebujú veľa miesta na rozvinutie.

Pletie buriny nepatrí práve medzi obľúbené činnosti, ale je potrebné to urobiť.

  • Burinu odstráňte čo najskôr, aby sa nemohli vytvoriť žiadne korienky. Prácu vám uľahčí záhradná motyčka, rýľ, vytrhávač alebo vypichovač buriny.
  • Po skončení rastovej fázy, väčšinou na jeseň, môžete záhon ešte do hĺbky zrýľovať. Zabránite tým uchyteniu rastlín, ktoré v pôde nechcete.
  • V zimných mesiacoch nechajte pôdu odpočinúť.
  • Ak máte mimoriadne ílovitú pôdu a silno zhutnenú zeminu, stojí za to ju obohatiť o drvený štrk, kremenný piesok a kompost. Ak je pôda naopak piesčitá a mimoriadne priedušná, mali by ste ju zlepšiť vysoko kvalitným záhradným substrátom.

Ako pestovať bylinky

Chcete so svojou bylinkovou záhradkou do profi ligy? Máme pre vás tip na skvelý záhon. Jedná sa o bylinkovú špirálu, vďaka ktorej možno vytvoriť pre všetky bylinky ideálne podmienky.

Bylinková špirála je trojrozmerný záhon, ktorý sa skladá z niekoľkých zón s rôznymi ekosystémami. Tie do seba špirálovito prechádzajú. Špirála je tvorená z kameňov, ale môžete ju postaviť tiež z dreva alebo kovu. Je to úplne na vás.

  • Praktickosť
    Vzhľadom k vyššej konštrukcii je zber a starostlivosť šetrná voči chrbtu a menej namáhavá.
  • Je nenáročná na starostlivosť
    Kamene pôsobia ako akumulátor tepla, ktorý dodáva teplo nazhromaždené vo dne rastlinám v noci. Štrk a drvený štrk okrem toho zabezpečia, že dažďová voda bude rýchlo odtekať, pretože bylinky vôbec nemajú rady nahromadenú vodu.
  • Priťahuje na záhradu ďalších návštevníkov
    Motýle, včely a čmeliaky bylinky milujú, takže milujú tiež bylinkové špirály.
  • Rozdielne vlastnosti pôdy už nehrajú hlavnú rolu
    Do špirály môžete bylinky vysádzať, pretože jej rôzne úrovne obsahujú úrodnú pôdu a možno ich prispôsobiť jednotlivým druhom byliniek.
  • Šetrí miesto
    Pokiaľ na záhrade nemáte miesto, jednoducho budete stavať do výšky. A základovú plochu si môžete samozrejme stanoviť sami.

Kamene, ktoré použijete pre stavbu, určujú štýl špirály a mali by sa hodiť k zvyšku vašej záhrady. Nerovnomerné pieskovcové kamene, oblý štrk alebo pálené tehly s rovnými hranami? Každý druh stavebného prvku má svoje čaro.

Klasika Veľká Malá
Klasická štruktúra bylinkovej špirály je oblá a trojrozmerná. Obsahuje tri až štyri zóny, ktoré predstavujú rôzne vegetatívne oblasti. Ak by sa malo jednať o gigantické rozmery, môžete vytvoriť pochôdznu bylinkovú špirálu. To už vyzerá skoro ako labyrint. Nejedná sa o naozajstné špirály, ale o veľké kolesá na sebe. A pokiaľ máte len málo miesta, môžete bylinkovú špirálu postaviť do rohu. Tam môžete pracovať v jednotlivých úrovniach, ale zato ušetríte miesto.
Vhodné pre... Vhodné pre... Vhodné pre...
... každú záhradu. Vytvorte ju v takej veľkosti, ktorú vám umožňuje vaša záhrada a pozrite sa, aké by sa hodili kamene. ... naozaj poriadne veľké záhrady alebo napr. komunitné záhrady. ... malú záhradu alebo ako základný model.

Aby ste mohli rôznym druhom svojich byliniek poskytnúť vždy tie najlepšie podmienky, mali by ste spravidla založiť tri rôzne zóny. Tie sú naplnené rôznymi druhmi zeminy a preniká do nich rôzne množstvo slnečného žiarenia. Prechod medzi zónami je plynulý.

Tieto tri zóny sú štandardné:

  • vlhká zóna
  • normálna zóna
  • suchá zóna

Ako pestovať bylinky
Vlhká zóna Normálna zóna Suchá zóna
Vlhkú zónu môžete vytvoriť v spodnej časti špirály. Tá obsahuje živnú pôdu s humusom. Dažďová voda odtiaľto odteká iba pomaly a pôda preto zostáva neustále vlhká. Výplň tejto zóny sa skladá z ílovitej záhradnej zeminy a hotového kompostu. Ďalšia úroveň je normálna zóna. Na tú použijete štandardnú záhradnú pôdu. Ak je skôr ílovitejšia, mali by ste ju premiešať s trochou štrku. Tým bude priedušnejšia. Umiestnite bylinkovú špirálu tak, aby normálna zóna bola v polotieni. Stredomorské pohoria sú najviac podobné suchej zóne. Slnečné a suché prostredie je na vrchole bylinkovej špirály. Zmiešajte veľké množstvo štrku s malým množstvom záhradného substrátu. Tak bude môcť voda rýchlo odtekať.
Bylinky pre vlhkú zónu Bylinky pre normálnu zónu Bylinky pre suchú zónu
Mäta, Petržlen, Bazalka, Pažítka, Ligurček lekársky, Rukola, Šťavel kyslý, Oregano, Kôpor Levanduľa, Santolina, Koriander, Medovka, Kapucínka Yzop, Majorán, Tymián, Levanduľa, Rozmarín, Saturejka horská

Bylinky je vhodné pred vysadením von najprv predpestovať. V teple domova alebo v skleníku. Mladé rastlinky možno vysádzať von najskôr na konci apríla alebo začiatkom mája. Hlavne stredomorské bylinky väčšinou nie sú mrazuvzdorné a mohli by v chladnej noci omrznúť.

Bylinkám môžete do pôdy pridať špeciálny substrát pre bylinky alebo humus. Pri pestovaní v kvetináči dávajte pozor, aby sa v nich nehromadila voda. Vyriešiť to môžete buď vyvŕtaním otvoru alebo dajte pod substrát keramzit ako drenážnu vrstvu.

Väčšina byliniek uhynie skôr kvôli prílišnej zálievke než vyschnutím. Takže zalievajte striedmo, vždy podľa potrieb konkrétnej bylinky. Všeobecne vzaté je lepšie zalievať menej často, ale zato výdatne.V žiadnom prípade sa nesmie voda hromadiť. Vodu vytekajúcu na podtácky a do obalov, pokiaľ sa nevstrebe do pol hodiny, vylievajte.

Bylinky nezalievajte zhora, pretože to podporuje napadnutia hubami a pri intenzívnom slnečnom žiarení to môže mať za následok popálenie listov. Zavlažujte pôdu, a nie samotnú rastlinu.

Hnojivo musí bylinkám "chutiť". Nie všetky potrebujú rovnaké živiny. Preto nehnojte príliš horlivo. Niektoré bylinky by sa naopak na konci leta už hnojiť nemali. Hnojivo sa potom drží v pôde a v koreňoch veľmi dlho. Rastlina ho vo svojom "zimnom spánku" nepotrebuje. Ideálne je pravidelné hnojenie, napríklad hnojivom pre zeleninu a bylinky FloraSelf Nature. Najmä po strihaní, to urobí bylinkám dobre.

Ako pestovať bylinky

Je bylinky vôbec nutné strihať? Je to lepšie, pretože rez udržuje byliny zdravé a bohaté na úrodu.

Bylinky sa používajú v kuchyni a pravidelne sa zbierajú. Ale napriek tomu im na jar prospeje poriadnej prestrihanie. Možno u zlatovky je správnou dobou na prestrihanie doba pred vytvorením výhonkov.

Mimoriadne dôležitý je jarný rez u drevnatých rastlín ako u rozmarínu, levandule, tymiánu, saturejky, šalvie a aloisie citrónovej. Jedine tak zostanú tieto bylinky kompaktné. Ak je pristrihnite ešte raz na začiatku leta (na svätojánsku noc), podarí sa im vykvitnúť dokonca ešte druhýkrát. Ak by rastlina predsa len zdrevnatela, pretože ste ju zabudli pravidelne pristrihávať, pomôže radikálny rez.

Bylinky by sa nemali pristrihávať na jeseň, pretože im zoberiete ich dôležitú ochranu proti zime. Trvalé bylinky ako kostihoj, pažítka a medovka citrónová sa prečistia skoro na jar.
Aloisia citrónová rastie do pozdĺžnych kríkov a rýchlym tempom. Pokiaľ špičky jej výhonkov po náraste do dĺžky cca 30 cm pristrihnete, zostane krajšia.
Pôdopokryvné rastliny, ako napríklad tymián, by sa mali pristrihávať pravidelnejšie. Po reze bylinky ocenia hnojivo na bylinky Floraself.

Ak bylinky dostávajú správnu starostlivosť, bude úroda bohatá. Ale aj pre žatvu existuje vhodná doba.

Ideálne od desiatej do dvanástej dopoludnia. Tou dobou v sebe bylinky majú najviac éterických olejov a majú najvýraznejšiu chuť. To možno využiť samozrejme len vtedy, ak bylinky môžete tiež ihneď spracovať. Takže ich buď skonzumovať alebo rozložiť na plochu na sušenie.

Listy a výhonky Jednoročné a trvalé bylinky sa môžu zberať priebežne od stonky o dĺžke 10 cm. Plná aróma väčšiny byliniek je k dispozícii vo fáze krátko pred kvitnutím.
Výnimky: tymián, saturejka, rozmarín, šalvia, oregano, levandule. Možno ich používať s listom a kvetmi, a aj tak sú stále aromatické.
Kvety U niektorých byliniek možno použiť kvety ako dekoráciu, na varenie alebo na kozmetiku, napr. levanduľu, oregano, tymián, rozmarín, šalviu.
Dôležitá informácia: zbierajte kvety, keď práve začali rásť.
Semená Zbierajú sa, keď zelené semená nažltnú, to znamená dostatočne včas, aby semená nezačali opadávať v prezretom stave. Príklady: kôpor, aníz, fenikel, koriander a rasca.
Korene Zberajú sa na jeseň po opadaní listov.
Príklad: koreňový petržlen.
Ako pestovať bylinky

V podstate platí zožať a ihneď použiť. Často sa ale stane, že bylinky musia zostať čerstvé po niekoľko hodín alebo dní.

1. Zabaľte bylinky do mierne navlhčenej kuchynskej utierky a uschovajte do priehradky na zeleninu v chladničke.

2. Bylinky môžete dať tiež do pohára s vodou, ale rýchlejšie tým tak budú strácať na čerstvosti. Tento variant je vhodný iba vtedy, ak by ste chceli bylinky spotrebovať ešte v ten istý deň. Ak by ste ich chceli použiť až neskôr, musíte ich zakonzervovať.

Nie všetky bylinky sú vhodné na zamrazenie. Vhodné sú napríklad kôpor, petržlen, pažítka, medovka citrónová, trebuľka a koriander.
Bazalka si síce uchová dobrú arómu, ale nezachová svoj tvar. Preto je dobré bazalku zamraziť v olivovom oleji, napríklad v nádobke na ľad. Je to potom veľmi praktické pri použití v kuchyni. Olej zachová jej tvar, vôňu, farbu aj chuť.

1. Variant: zamraziť v plastovej škatuľke na potraviny alebo vo výrobníku ľadu.
2. Variant: šokové zamrazenie - na plech položte pergamenový papier, dajte do mrazničky a nastavte "šokové zamrazenie". Zamrazené bylinky potom uložte do plastových škatuliek na potraviny. Lepšie sa potom budú oddeľovať a porcovať.

Voľne: voľne rozložte na drôtené pletivo alebo drevené latky, tak aby mohol vzduch prúdiť zospodu alebo do malých voľne zviazaných kvietkov na vzdušné, suché miesto. Alebo ich zaveste v malých voľne zviazaných kytičkách na vzdušné, suché miesto. V každom prípade sušte v tieni.

V rúre na pečenie: ideálne v teplovzdušnej rúre na rošte (pod neho dajte plech na pečenie pre zachytávanie opadajúcich častí byliniek) po niekoľko hodín pri teplotách 35 až 40 stupňov Celzia. Dvierka rúry by mali zostať vždy otvorené na štrbinu, aby mohla unikať voda. Bylinky sú finálne vysušené keď "hrkajú". Uskladnite ich v tmavých, vzduchotesných nádobách, aby sa nemohla strácať aróma. Korene sa pred sušením očistia a rozdelia na menšie kusy. Ideálne pomocou sušičky ovocia. Vonku je sušenie veľmi zdĺhavé. Semená sa usušia aj s kvetmi. Tkanina pod rastlinami zachytáva opadávajúce semená.

Aróma sa zachytáva do octu a oleja. Bylinky, ktoré sa používajú s octom, možno octom zakonzervovať. Bylinky, ktoré sa používajú s olejom, sa uchovávajú v oleji. Suché a čisté bylinky nechajte odpočívať v octe alebo oleji cca 4 týždne. Najprv na svetlom a potom na tmavom mieste.

Pokiaľ máte bylinkovú záhradu na balkóne alebo terase, ste vo výhode, pretože škodcovia si cestu hore len tak nenájdu. Ale ak by sa predsa len niektorí rozliezli, možno ich vyhubiť pomocou prírodných prostriedkov.

Drobné živočíchy, ako napríklad lienky, včely, čmeliaky a podobný hmyz je užitočný, pretože je prirodzeným nepriateľom škodcov.

  • Lienky, pestrice a zlatoočky urobia voškám koniec.
  • Tiež roztočce patria k vyhľadávanej koristi pestreniek.
  • Čmeliaky a včely zbierajú bohaté množstvo kvetového nektáru.

hore