Váš prehliadač neakceptuje Cookies. Pre optimálnu funkciu a zobrazenie obsahu povoľte v nastavení prehliadača používanie Cookies a spustite stránku znova.
Túto informáciu ste si vytlačili dňa 7. 12. 2023 o 13:27. Upozorňujeme, že ceny na svetových trhoch a krátkodobé reakcie môžu ceny kedykoľvek zmeniť a tak sa môžu líšiť od cien vo Vašom výtlačku. Ďakujeme za pochopenie.
Počasie vyšlo na jednotku, v chladničke sa chladia nápoje, v marináde sa už pár hodín kúpe mäso, zelenina ryby. Přinášame vám pár osvedčených receptov, ktoré môžete pripraviť na grile.
Bravčové je hviezdou na slovenských griloch. Bravčové mäso je šťavnaté a krehké vďaka vyššiemu podielu tuku, ponúka nespočetné množstvo možností úprav.
Výber správnej časti mäsa: Plátky a koleno sú skôr chudšie časti a hodia sa na krehké a šťavnaté steaky či špízy. Chrbát a stehno sú prerastené tukom a hodia sa na poriadne kotlety. Rebierka a bôčik sú veľmi tučné a preto sa odporúčajú pre výdatnejšie mäsité pokrmy, ako napríklad rebrá a špízy z bôčika.
Pri použití hlboko zmrazeného mäsa: Dbajte na to, aby bolo úplne rozmrazené. Potom ho ešte dodatočne osušte, pretože vlhkosť znižuje žiar pri grilovaní a zabraňuje uzatváranie pórov v mäse. Z mäsa potom môže vytekať šťava a zbytočne vysychá. Z rovnakého dôvodu by ste pri grilovaní nemali do mäsa pichať vidličkou alebo nožom.
Steaky potrebujú z každej strany približne 4 až 6 minút, tenšie kusy mäsa 3 minúty z každej strany. Bravčové mäso musí byť vždy dobre prepečené.
Profíci v grilovaní mäso pripravujú pomaly a pri nízkej teplote, aby sa zabránilo jeho vyschnutiu. Grilovací rošt preto nesmie byť zavesený príliš blízko rozpáleného uhlia.
Tuk z grilovaného mäsa by nemal odkvapkávať do rozžeraveného uhlia, pretože môžu vznikať škodlivé látky. Na zachytávanie tuku možno použiť špeciálnu záchytnú misku, alebo jednoduché hliníkové grilovacie misky či alobal.
Bravčové špízy s barbecue omáčkou
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 20 minút.
Prísady:
1 veľká červená paprika
1 veľká žltá paprika
5 červených cibúľ
500 g bravčových plátkov
150 ml omáčky (barbecue)
Príprava:
Papriky očistite, umyte a nakrájajte na veľké štvrtky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na stredne veľké štvrtiny. Bravčové alebo hovädzie mäso narežte na rovnako veľké plátky. A následne začnite napichovať vždy mäso, cibuľu a papriku za sebou na štyri ihly - na začiatku i na konci bude vždy paprika - a celý špíz potrite bežnou barbecue omáčkou. Špízy dajte ihneď na rozžeravený gril a nechajte grilovať cca 15 minút na priamom silnom žiare. Ako príloha sa veľmi dobre hodia zemiakové hranolky. Zvyšnú barbecue omáčku podávajte k mäsu.
Rebierka
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 30 minút, doba marinovanie cca 12 hodín.
Prísady:
2 kg bravčových rebierok
1/2 litra piva (čierne pivo)
4 polievkové lyžice medu
100 ml kečupu
4 polievkové lyžice horčice
1 polievková lyžica soli
2 strúčiky cesnaku
50 ml slnečnicového oleja
Príprava:
Mäso položte do plytkej misy. Zo zostávajúcich prísad zmiešajte hustú marinádu. Potom mäso prelejte marinádou a celé nechajte odpočívať aspoň 12 hodín v chladničke. Takto marinádou nasiaknuté rebierka potom grilujte na rozpálenom grile pri nízkej teplote približne 1,5 až 2 hodiny. Medzitým ich neustále potierajte zvyšnou marinádou. Vďaka tomu tak budú pekne chrumkavé, šťavnaté a mäso pôjde krásne od kosti.
Ako grilovať hovädzie mäso
Delikátny pôžitok z mäsa, to je hovädzí burger alebo šťavnatý T-bone steak. Hovädzie mäso sa na grilovacej párty postará o to, že sa všetkým hosťom budú zbiehať slinky v ústach.
Všeobecne platí: O úspechu pri grilovaní hovädzieho rozhoduje kvalita nakúpeného mäsa. Tá závisí od chovu, veku a hmotnosti hovädzieho dobytka, ale aj na stupni vyzretia mäsa. Na grilovanie sa hodí dobre vyzreté mäso z mladého hovädzieho dobytka. To možno spoznať podľa tmavo červeného zafarbenia.
Výber správnej časti mäsa: Plátky alebo tiež sviečková je to najkrehkejšie a najjemnejšie mäso a prvotriedne sa hodí na steaky tej najvyššej kvality pripravované na grile - lacnejšie a rovnako chutné varianty ponúka roastbeeff, bok a vysoké rebro. Mäso je pretkané jemnými tukovými žilkami a je preto veľmi šťavnaté a krehké.
Neprekrývajte vlastnú chuť mäsa Používaním príliš intenzívneho či veľkého množstva korenia.
Zbytkový tuk by ste mali, ak chcete, odstrániť až po grilovaní, pretože ten pri grilovaní uvoľňuje chuť a chráni pred vysychaním mäsa.
Plátky by mali byť 3-5 cm hrubé, aby sa na grile nerozpadal či príliš nevyschli.
U hovädzieho mäsa súvisí doba prípravy s chuťou. Od mierne krvavého, cez jemne ružovkastý až po "poriadne prepečený" sa pohybuje doba grilovania u hovädzieho od 2 do 6 minút z každej strany.
Tuk z grilovaného mäsa by nemal odkvapkávať do rozžeraveného uhlia, pretože pritom môžu vznikať škodlivé látky. Na zachytávanie tukov možno použiť špeciálne záchytné misky, ale aj jednoduché hliníkové grilovacie misky či alobal.
Grilované mäso nepodávajte ihneď z rozžeraveného grilu. Nechajte ho ešte niekoľko minút dôjsť v teple.
Marinované grilované steaky
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 10 minút, doba marinovanie cca 3 hodiny.
Prísady:
500 g hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky vhodné pre grilovanie
4 polievkové lyžice omáčky, (barbecue omáčky)
1 polievkovej lyžice balzamikového octu
4 polievková lyžica oleja
1 polievková lyžica medu
1 čajová lyžička cukru
1 čajová lyžička paradajkového pretlaku
1 čajová lyžička rozmarínu, nasekaného
Soľ,
korenie a mletá paprika
Popr. cesnak a nastrúhaná citrónová kôra
Príprava:
Mäso ochuťte soľou, korením a mletou paprikou a niekoľkokrát ho prepichnite vidličkou. V mise zmiešajte dohromady olej s medom, barbecue omáčkou, octom, cukrom, paradajkovým pretlakom a rozmarínom. Podľa chuti môžete pridať ešte naviac cesnak a nastrúhanú citrónovú kôru. Marinádu natrite na mäso a dobre votrite. Mäso nechjte takto odpočívať aspoň 3 hodiny alebo podľa situácie tiež cez noc. Pred grilovaním by ste mali marinádu ešte raz do mäsa silne votrieť. Podávajte s čerstvým chrumkavým šalátom a bagetkou.
Hovädzie špízy na grile
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 30 minút, doba marinovanie cca 12 hodín.
Prísady:
450 g steakového mäsa (napr. Rumpsteak, steak z boku, sviečkovica)
4 polievkové lyžice olivového oleja
1 polievková lyžica octu (sherry octu)
16 veľkých olív, zelených, vykôstkovaných
1 strúčik cesnaku, roztlačený
Soľ a korenie
Príprava: Mäso nakrájajte na rovnako veľké kusy a napichajte ho na špízy striedavo s cherry paradajkami a olivami. Z olivového oleja a sherry octu vytvorte spolu s roztlačeným strúčikom cesnaku marinádu a podľa chuti okoreňte. Takto nechajte špízy cez noc marinovať. Ďalší deň dajte špízy na gril, a priebežne ich obracajte a pritom ich ešte raz potrite marinádou. Namiesto paradajok a olív môžete použiť striedavo 16 šampiňónov a 16 kúskov nakrájaných z jednej papriky.
Hamburger na grile
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 30 minút.
Prísady:
400 g mletého hovädzieho mäsa
1 téglik kyslej smotany (2 x 150 g)
3 polievkové lyžice strúhanky
1 čajová lyžička worcesterskej omáčky
4 žemle (hambrugrové žemle)
šalát
1 paradajka
2 čajoví lyžičky horčice
1 polievková lyžica majonézy
1 polievková lyžica paradajkového kečupu
3 jarné cibuľky
1/2 cibule
Příprava: Nakrájajte najemno jarné cibuľky s polovicou zelenej vňate. Dobre dohromady premiešajte mleté mäso, jarné cibuľky, kyslú smotanu, worcestrovou omáčku a korenie. Z tejto mäsovej zmesi vytvarujte placky, ideálne najprv urobte guličku a potom ju pritlačte doskou. Mäso by pritom malo byť čo najtenšie. Cibuľu nakrájajte na kolieska a vložte do ľadovej vody. Paradajky nakrájajte na plátky a dajte do misy. Na omáčku do hamburgeru zmiešajte dohromady horčicu, majonézu a kečup. Cibuľu, rajčiny a omáčku postavte na jedálenský stôl. A vaši hostia si potom môžu burgery obložiť podľa svojich chutí. Mäso opečte na grile z oboch dvoch strán dohneda. Krátko pred ugrilováním položte na gril žemle. Tak budú tiež pekne chrumkať.
Či sa jedná o grilované kurča, morčací steak alebo kačacie prsia, tak hydina na grile je mimoriadne obľúbená. Krehké mäsko možno použiť na mnoho spôsobov a pripravené je raz dva. Navyše je v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa tiež dobré pre udržanie štíhlej línie.
Z hygienických dôvodov by ste chladenie hydiny, od zakúpenia až po grilovaní, nemali nijako podstatne prerušovať
Marinovanie zabráni vyschnutiu hydiny na grile. Mäso vopred niekoľkokrát narežte, tak aby sa rovnomerne rozvinula aróma.
Pri príliš dlhom marinovaní mäso moc skrehne. V zásade by doba marinovania mala činiť 1 až 3 hodiny.
Zabrániť vyschnutiu či pripáleniu mäsa možno umiestnením grilovacieho roštu ďalej od rozžeraveného uhlia.
V závislosti od hrúbky mäsa potrebuje hydinu 5 až 10 minút grilovanie z každej strany.
Hydinové mäso by malo byť vždy dobre prepečené, aby sa odstránili všetky zárodky salmonelózy.
Prepichnutím silnejšieho miesta mäsa skontrolujte, či je hydina už prepečená. Ak vytečie číra tekutina, je mäso už hotové, ak vytečie krv, malo by mäso ešte zostať na grile.
Pikantné kuracie stehienka
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 40 minút.
Prísady:
8 kuracích stehienok
4 polievkové lyžice medu
4 polievkové lyžice medovo-hořčičnej omáčky
1/2 čajovej lyžičky omáčky (korenená omáčka / chili pasta)
4 strúčiky cesnaku
Soľ
Príprava: Zmiešajte dohromady med, horčicu a omáčku Sambal oelek, pridajte k nim lisovaný cesnak a ochuťte soľou. Stehienka pri grilovaní občas potrite marinádou a často obracajte.
Marinované špízy z kuracieho mäsa a zeleniny
Pre 4 osoby (vystačí na cca 12 špízov), doba prípravy cca 30 minút.
Prísady:
500 g kuracích prsných filiet alebo morčacích pŕs
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1 polievková lyžica octu
1 polievková lyžica oleja (arašidový olej)
1 čajová lyžička medu
1/2 čajovej lyžičky omáčky (korenená omáčka / chili pasta)
1 cuketa
250 g šampiňónov
250 g cherry paradajok
Príprava:
Kuracie alebo morčacie mäso nakrájajte na stredne veľké kúsky. Zmiešajte dohromady sójovú omáčku s octom, olejom, medom a omáčkou Sambal oelek. Touto zmesou potrite a naložte do nej mäso do uzatvárateľnej nádoby a nechajte aspoň 2 hodiny marinovať - ideálne cez noc v chladničke. Umyte zeleninu a nakrájajte huby a cuketu na väčšie kocky. Cherry paradajky rozkrojte na polovice. Spolu s marinovaným mäsom sa zelenina napichne na špízy tak, aby na kus mäsa vyšli aspoň dva kúsky zeleniny. Špízy opečte z oboch dvoch strán na panvici na troche tuku alebo na grile.
Ako grilovať jahňacie mäso
Jahňacie na grile je potešením pre chuťové bunky a marinované spolu s čerstvými bylinkami úplne jedinečným zážitkom, ktorý by si vaši hostia nemali nechať ujsť.
Výber tej správnej časti mäsa: Chrbát, tiež nazývaný jahňacie losos, je najkrehkejšie mäso z jahňaťa, ale aj ramienko a kotletky z jahňacej sviečkovej sa hodí výborne na gril. Stehno (gigot) sa hodí ideálne na chutné steaky a masové špízy.
Aby ste si pri nákupe mohli byť stopercentne istí, že mäso pochádza z mladých jahniat, dbajte na to, aby malo jahňacie ružovú farbu a malo belavý tuk, nie žltkastý.
Dokonalou prísadou k jahňaciemu sú provensálske bylinky, ako rozmarín, tymian, oregano a cesnak.
Jahňacie mäso by sa nemalo prepekať úplne. Pre ružové mäso vnútri grilujte jahňacie kotletky 2 až 3 minúty z každej strany. Jahňacie stehno alebo jahňací chrbát v kuse potrebujú aspoň 20 minút.
Pokiaľ má byť typická chuť jahňacieho o niečo jemnejšia, je nutné pred grilovaním odstrániť z mäsa tukovú vrstvu. Tá pri grilovaní uvoľňuje do mäsa chuť, ale tiež zabraňuje, aby mäso príliš rýchlo vyschlo. Za týmto účelom zaveste rošt nad rozžeravené uhlie o niečo vyššie.
Jahňacie mäso by sa malo podávať a konzumovať vždy čerstvé priamo z roštu, pretože ¨ovčina¨ je viac cítiť po vychladnutí ale aj to má niekto rád.
Jehněčí špízy
Pro 4 osoby, doba přípravy cca 25 minut, doba marinování cca 8 hodin.
Přísady:
600 g jehněčího
300 g cibule, na čtvrtinky
50 g česneku nakrájeného na plátky
80 g octa
400 g rajčat, nakrájených na větší kusy
400 g ostrých paprik, nakrájených na větší kusy
200 g kefíru (ayran)
Sůl, pepř, čerstvě namletý
Příprava: Jehněčí maso, rajčata a papriky nakrájejte na větší kusy a cibule na čtvrtinky. Z dalších přísad vytvořte marinádu a naložte do ní maso na cca 6 až 8 hodin. Poté napíchněte kousky masa spolu s nakrájenými kusy cibule, rajčat a papriky na špízy. Špízy grilujte na rozžhaveném grilu a poté ihned podávejte v horkém stavu.
Marinované jahňacie kotletky
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 10 minút, doba marinovania cca 1 hodina.
Prísady:
8 jahňacích kotliet
4 polievkové lyžice kečupu
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1 kus zázvoru (cca 2 cm), čerstvého, nastrúhaného
5 polievkových lyžíc medu
1 štipku mletého čili
1 polievková lyžica horčice (estragón či dijonská)
2 strúčiky cesnaku
korenie
Príprava: Zmiešajte dohromady prísady, tak aby vznikla hustá marináda, ktorá dobre priľne k mäsu. Jahňacie kotletky položte do marinády tak, aby bolo pokryté celé mäso. Mäso nechajte marinovať aspoň jednu hodinu v chladničke, najlepšie cez noc. Potom grilujte kotletky cca 8 až 10 minút nad rozžeraveným uhlím (normálne sú hotové ihneď - v žiadnom prípade ich nenechávajte na grile dlho, inak by stvrdli a vyschli). Ako príloha sa hodia pečené zemiaky alebo opečený biely chlieb s rozmarínom.
Ako grilovať rybie mäso
K letu patria ľahké pokrmy. Grilovanie rýb a morských plodov vyžaduje cit, krehké rybie mäso ale ponúka mnoho neprekonateľných ľahkých lahôdok na váš gril.
Zaistite, aby ryba bola v chlade, než sa dostane na gril. Nechajte rybu v chladiacom boxe vedľa grilu, alebo ju položte do misy s ľadom.
Pre marinovanie rýb sa hodí ideálne tekuté marinády na báze oleja, octu, vína alebo sójovej omáčky. Rybu na oboch stranách niekoľkokrát narežte, tak sa bude môcť arómu použitých byliniek a korenia rovnomerne rozvinúť.
Citrusové plody sú dokonalým chuťovým doplnkom pre ryby. A ak nemáte príliš času, jednoducho rybu prešpikujte bylinkami a plátkami citróna alebo limetky.
Pre ochranu rybieho mäsa pred spálením a vyschnutím musí rošt visieť vo veľkom odstupe od rozžeraveného uhlia. Pokiaľ možno, obráťte rybu iba raz.
Doba grilovania závisí od hrúbky grilovaného pokrmu. Pre filety sa doba prípravy pohybuje medzi 6 až 10 minútami. Celé ryby potrebujú podľa hrúbky od 10 do 20 minút, krevety sú hotové za 3 až 4 minúty (4 až 5 minút v grilovacej miske).
Losos na grile s limetkami a kôprom
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 15 minút.
Prísady:
1 zväzok kôpru, čerstvý, nasekaný
4 polievkové lyžice oleja (neutrálneho)
4 steaky z lososa, s kožou (po cca 180 g)
3 limetky, na osminky
morská soľ
biele korenie, čerstvo namleté
Príprava: Z kôpru, oleja, soli a korenia vytvorte marinádu, namočte do nej lososové steaky a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 15 minút. Rybu grilujte na grile po každej strane cca 6 minút a podávajte dohromady s osminkami limetiek.
Krevetové špízy
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 30 minút.
Prísady:
12 obrích kreviet s chvostovou plutvou (čerstvé alebo zmrazené)
1 strúčik cesnaku
1/2 feferónky
3 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Čierne korenie, soľ
Príprava: Olúpte strúčiky cesnaku, feferónku umyte a zbavte ju jadierok, oboje nakrájajte na drobné kúsky a následne osmažte na olivovom oleji. Olej preceďte a nalejte ho do misy, okoreňte citrónovou šťavou, korením a soľou. Obrie krevety umyte, očistite a usušte. Navlhčite štyri ihly vodou a napichnite na ne vždy po 3 krevetách. Špízy dajte do plochého pekáča, potrite olejovo-citrónovou marinádou a nechajte aspoň dve hodiny odležať v chladničke. Špízy v marináde niekoľkokrát otočte. A potom grilujte na grile z každej strany cca 3 minúty a podľa chuti podávajte s plátkami limetky či citrónu.
Ako grilovať zeleninu
Grilovaná zelenina nie je len chutnou alternatívou k rybám, ale tiež ideálna pre ľahké grilované jedlá alebo ako pestrá príloha.
Druhy zeleniny, ktoré sa hodia na grilovanie: Zemiaky, paprika, feferónky, (cherry) paradajky, paradajky, huby, cukety, baklažán, fenikel, kukuričné klasy.
Zelenina potrebuje na grile o niečo viac času ako mäso. Pre servírovanie mäsa so zeleninou na jednom tanieri by ste zeleninu mali dať na gril o 10 až 20 minút skôr. Zemiaky by sa mali predvariť a zeleninu nekrájať na príliš silné kusy.
Všeobecne platí, pevnejšia zelenina, ako napríklad kukuričné klasy, klaďte do stredu roštu, kde je najväčší žiar. Citlivú zeleninu, ako napríklad huby, paradajky alebo cukety, by ste mali pokladať na okraj roštu, aby sa grilovali pomaly.
Pre grilovanú zeleninu sa hodia marinády na báze olejových alebo sójových omáčok. Do nich zeleninu naložte na niekoľko hodín alebo ju potierajte priamo na grile.
Pri grilovaní na drevenom uhlí by mala zelenina ležať v hliníkovej miske alebo na alobalu, aby sa zabránilo prilepovaniu či pripaľovaniu.
Zeleninu na grilu je nutné niekoľkokrát obracať, aby sa nepripálila šupka.
Pestrofarebná zelenina na grile
Pre 4 osoby, doba prípravy cca 25 minút.
Prísady:
1 slaninovo-cibuľová omáčka
2 papriky, červené
2 malé cukety
4 rajčiny
2 pórky
8 listov bazalky
2 strúčiky česneku
400 g syru s modrou plesňou
1 flaška piva
Olivový olej, soľ a čierne korenie
Príprava:Umyte a olúpte zeleninu. Cibuľu a pór nakrájame na kolieska, cukety, papriky a paradajky na malé kocky, cesnak na malé plátky. Syr na kocky. Všetko zmiešajte dohromady. Potrite dva kusy alobalu, cca 30 cm dlhé, olivovým olejom. Zmes zeleniny a syra položte vždy do stredu fólie, osoľte a okoreňte. Fóliu zabaľte do dvoch malých vrecúšok a na hornej strane ponechajte otvor. Sáčky položte na gril a počas grilovania neustále prilievajte pivo. Podľa veľkosti kusov zeleniny a rozhorúčenosti grilu sa pohybuje doba grilovania od 10 do 20 minút.
Plnené cukety
Pro 4 osoby, doba prípravy cca 30 minút.
Prísady:
4 veľké cukety (po cca 150g)
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok bazalky
3 polievkové lyžice oleja (olivového)
200g syra feta, v kuse
Soľ, korenie a mletá paprika
Príprava: Cukety rozpoľte a vydlabte ich lyžicou. Zeleninu zľahka okoreňte. Vydlabané časti cukety nakrájajte na kúsky, dajte ich do misy a pridajte k nim najemno prelisovaný cesnak. Teraz najemno nakrájajte bazalku, syr feta na kocky a oboje pridajte k plnke a okoreňte. Plnku dajte do cukiet a zabaľte ich do alobalu (hore by mali byť trochu otvorené). Na nie príliš horúcom grile pripravujte cca 20 minút.